Nuoret ja some

Nuoria pidetään usein somen asiantuntijoina. Osaltaan tämä pitää varmasti paikkansa. Ovathan nykynuoret ja nuoret aikuiset kasvaneet lähes koko elämänsä ajan sosiaalisen median ympäröimänä, ja monet ovat liittyneet sen eri alustoihin jo nuorena. Johonkin someen kuuluminen on lähestulkoon sosiaalinen normi. Riippuu kuitenkin pitkälti ihmisestä paljonko hän loppujen lopuksi käyttää siihen aikaa.

Luulen, että nuoret käyttävät sosiaalista mediaa pitkälti samoista syistä kuin aikuiset. Somessa saatetaan viettää aikaa puhtaasti viihteen vuoksi, mutta sen avulla pidetään myös yhteyttä tuttuihin ja pysytään kärryillä ajankohtaisista tapahtumista. Ystäväni ovat kertoneet, että he saavat lähes kaikki uutisensa sosiaalisen median kautta. 

Olen kuitenkin huomannut, että nuoret pyrkivät ehkä vähän tietoisesti luomaan välimatkaa aikuisiin sosiaalisessa mediassa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, mitä sovelluksia käytetään. Vanhemman sukupolven suosiman Facebookin sijaan nuoria löytää paljon esimerkiksi TikTok:sta ja Snapchatista. Näistä jälkimmäinen on myös itselläni päivittäin käytössä lähinnä kavereille viestittelyä varten. Minusta on mielenkiintoista, kuinka tavallisten viestien lähettämisestä on nuorten kesken luovuttu lähes kokonaan. Myös soittaminen on harvinaista. Iso osa viestimisestä on siirtynyt juuri sosiaaliseen median puolelle.

Entä mitä hyvää ja mitä huonoa nuoret näkevät sosiaalisessa mediassa?

Lasten säätiön ja TietoEVERyn yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret ovat huolestuneita somessa esiintyvästä kiusaamisesta ja vihapuheesta. Iso osa myös toivoi, että nuoret viettäisivät enemmän aikaa yhdessä ilman sosiaalista mediaa. Olen itsekin huomannut, että välillä kavereiden kanssa tulee vain istuttua kännyköillä ilman sen kummempaa tekemistä. Toisille tämä sopii paremmin kuin toisille. Helsingin sanomat puolestaan uutisoi hiljattain, että sosiaalinen media luo nuorille paineita ulkonäön ja tavoitettavuuden suhteen.

Positiivisiakin puolia kuitenkin on. Edellä mainitussa tutkimuksessa kerrottiin, että nuoret uskovat sosiaalisella medialla olevan vaikutusta siihen, että tulevaisuudessa ihmiset ymmärtävät paremmin muiden mielipiteitä ja näkemyksiä. He myös ajattelivat, että nuorilla on tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa somen kautta itselle tärkeisiin asioihin. Uskon, että nuoret ovat tajunneet hyvin sen kuinka iso apuväline sosiaalinen media on suurten ihmisjoukkojen tavoittamiseen.


Kirjoittanut:
Elvira 15v, työelämään tutustuja (TET)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Johtamisen sudenkuopat

Kuinka valita oikeat somekanavat?