Työnhaku vuonna 2021 be like

ALOITTELIJATASON TYÖPAIKAT:
Voit olla vastavalmistunut tai opintojen loppusuoralla...
VAATIMUSTASO:
5 vuoden kokemus, 6 olympiakultaa ja supervoimia.


Mielestäni tämän kaltaiset työpaikkailmoitukset luovat jo lähtökohtaisesti ennakoidun epäonnistumisen! Työmarkkinoiden villiä länttä seuratessani aloin miettimään mitä asioita itse ammattilaisena ja yrittäjänä työntekijässä ensisijaisesti arvostan. Koulutus on tärkeä osa onnistunutta rekryä mutta mielestäni sitä ennen listalla on monta muuta merkittävämpää kohtaa.

1. Maanläheisyys. Tuntuu, että tämän päivän johtajilta on kadonnut tietynlainen maanläheisyys täysin. Edellä mainitun kaltaisia työpaikkailmoituksia on Linkkari ja työnhakupalstat pullollaan. Haetaan aloittelijaa, jolta pitäisi kuitenkin löytyä konkarin kokemus ja taidot. Ei enää uskalleta luottaa ihmisiin ja heidän kykyihinsä omaksua nopeasti uutta. Vaatimustasot kasvavat jatkuvasti ja sitten ihmetellään, kun ei sopivia kandidaatteja löydy.

2. Muuntautumiskyky. Sen avulla sama kaveri pystyy tekemään tarvittaessa täysin toisenlaisiakin ratkaisuja eikä jumiudu samaan muottiin markkinoiden muuttuessa.

3. Rehellisyys. Kaikki sanovat olevansa rehellisiä ja sitä pidetään ehkä jopa sellaisena sanomattomana sääntönäkin mutta sitä ei enää juurikaan peräänkuuluteta työmarkkinoilla, ei ainakaan sellaisenaan. Rehellisyys on meihin usein jo pienestä pitäen iskostettu mutta monilta kunnonkin kansalaisilta se tuppaa oikeasti välillä unohtumaan. Rehellisyys ei tässä nyt siis tarkoita sitä että työpaikan kassaan kajottaisiin tai että asiantuntijuus olisikin oman käden kautta printattua vaan enemmänkin sitä, että työtavat pysyisivät reiluina, kunnia tehdystä työstä annettaisiin aina sille kenelle se kuuluu ja että esimerkiksi markkinoinnin toimenpiteet pysyisivät asiallisina eivätkä ns. piirtyisi Googlen hakutuloksissa harmaalle alueelle.

4. Hyvä tyyppi. Pelkällä hyvä kaveri meiningillä ei tietenkään vielä bisnestä pyöritetä eli toki sitä ammattitaitoakin on oltava mukana mutta on hyvä ottaa huomioon, että uusi työntekijä tulee osaksi muuta porukkaa myös siinä tapauksessa, kun todellisuudessa työskentelee pääsääntöisesti yksin tai kotoa käsin. Kaikkien panos nimittäin kasvattaa joka tapauksessa yhteistä pottia. Tiimi voi yltää parhaaseen tulokseensa vain, jos kaikki tulevat toimeen ja ilmapiiri on rento.

En silti väheksy lainkaan koulutuksen merkitystä ja tärkeyttä rekrytoinnissa. Mielestäni sen korostaminen ja priorisointi on vain viimevuosien aikana lähtenyt ihan liikaa laukalle. Olen usein esimerkiksi aidosti miettinyt mitä ihminen tekee toisen asteen koulutuksella vaikkapa viestinnän ja markkinoinnin toimintakentällä, kun jokaisessa avustavankin tason työpaikkailmoituksessa ja harjoittelijapaikoissa minimivaatimustaso koulutukselle on korkeakoulututkinto. Unohdetaan, että työpaikoilla tarvitaan sekä käytännön osaajia, että teoreetikkoja eikä kumpikaan koulutustaso poissulje niistä kumpaakaan. Työyhteisöissä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessakin ihan kaikenlaisia, kaiken tasoisia ja erilaista kokemusta omaavia tekijöitä. Pelkkä koulutus ei tee autuaaksi ja toisaalta taas tiettyjä ominaisuuksia ja kokemuksia ei koulunpenkillä edes opita.

Toivotaan, että vuonna 2022 rekry be more like:
 
ALOITTELIJATASON TYÖPAIKAT:
Voit olla vastavalmistunut tai opintojen loppusuoralla...
VAATIMUSTASO:
Rehellisesti hyvä tyyppi, jolta löytyy muuntautumiskykyä, intoa oppia uutta ja maanläheistä työotetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Nuoret ja some

Kuinka valita oikeat somekanavat?